Att jag är ett stort fan av surdegsbröd är ingen nyhet om du följer mig här på bloggen eller i andra kanaler. Det är gott, enkelt och snällt mot magen! Men hur gott det än är med ett klassiskt surdegsbröd så kan det vara trevligt med variation. Jag har sneglat på amerikanska recept med diverse tillsatser i surdegsbröd men alltid dragit mig för att baka dem. Antingen för att det tillsätts en massa socker och vi inte vill ha frukostbröd som är söta som sockerkaka, eller för att det rentav känns konstigt. Jalapeneo/cheddar eller dill pickles i bröd låter inte så lockande för oss. Men blåbär däremot, det låter helt underbart! Så när jag råkade köpa tjugo liter blåbär utan att förstå ur mycket det är så passade jag på att prova ett surdegsbröd med blåbär. Och herre mitt blåbär vad gott det är!
Jump to RecipeBlåbär och blåbär
Vad man använder för ingredienser påverkar resultatet av brödet och för mig är det viktigt att använda svenska blåbär plockade i skogen. Dels är det mer hållbart än importerade blåbär och dels tycker jag att det är viktigt att ta tillvara på det naturen ger. Men allra mest använder jag svenska, vilda blåbär för att de får en helt annan smak än odlade eller importerade blåbär. Våra långa, ljusa nätter gör att blåbären blir extra blå och fulla med antioxidanter.
Jag är också noga med vilket mjöl jag använder och köper alltid mitt mjöl från vår lokala kvarn Råberga Ekoprodukter. De har även en webbutik så att man kan beställa mjöl om man inte bor här. Mitt favoritmjöl för ljust bröd är quarna, det ger en lagom rustik smak och en fantastisk glutenutveckling.
Att baka surdegsbröd
När jag bakar surdegsbrödmed blåbär använder jag min vanliga metod för att baka surdegsbröd. Det är inte svårare än att jag blandar alla ingredienser i en skål och istället för att knåda så sträcker och viker jag degen fyra gånger med tjugo minuters mellanrum. Jag knådar alltså inte degen utan processen med att sträcka och vika under lång tid gör att glutenet utvecklas ändå.
Oftast blandar jag degen samtidigt som jag lagar middag och gör vikningarna under kvällens gång. Eller jag och jag, numer hjälper vår sexåring oftast till – hon älskar att baka bröd. Sen får degen stå och jäsa medan barnen nattas innan jag formar brödet och låter det jäsa i kylen över natten. När barnen vaknar är brödet färdigjäst och redo att hoppa in i ugnen medan de äter frukost så har vi färskt bröd till mellis på eftermiddagen. Surdegsbröd behöver vila ett par timmar efter bakning för att bli helt klart så därför spelar det ingen roll om jag gräddar brödet under frukost eller efter.
Det är ingen underdrift att säga att barnen älskar surdegsbröd med blåbär, särskilt om jag rostar och serverar det med blåbärsmarmelad med vanilj i. Det finns en risk att de aldrig kommer äta något annat surdegsbröd.
Surdegsbröd med blåbär
Receptet på surdegsbröd med blåbär väldigt enkelt. Precis som alla riktiga bröd innehåller det bara ett fåtal saker: vatten, blåbär, vetemjöl, surdeg och salt. Den som känner sig osäker på om ens surdeg är tillräckligt pigg för att orka jäsa brödet själv kan ha i en ärta jäst i degen. Självklart går det bra att dubbla eller fyrdubbla receptet om man vill. Jag tycker att surdegsbröd med blåbär blir bäst om man använder frysta blåbär, då håller sig bären hela och färgar inte hela degen lila.

Surdegsbröd med blåbär
Ett par nävar blåbär gör surdegsbröd extra festligt och gör frukosten till något alldeles extra.
Ingredients
500 g vetemjöl
350 g vatten
100 g frysta blåbär
100 g surdeg
15 g salt
Directions
- Blanda alla ingredienser förutom blåbären i en står skål. Låt stå 20 minuter.
- Sträck och vik degen in mot mitten fyra gånger. Låt vila 20 minuter. Upprepa fyra gånger. Under tredje vikningen tillsätter du blåbären. Sprid ut dem över degen så kommer de fördela sig bra under vikningarna och formningen.
- Låt degen jäsa tills den dubblats i storlek. Forma brödet och lägg i en mjölad jäskorg. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 250’C och låt en gjutjärnsgryta värmas upp tillsammans med ugnen.
- Ta ut brödet, snitta brödet och lägg i gjutjärnsgrytan.
- Grädda brödet 20 minuter med locket på och sedan 20 minuter med locket av tills brödet nått en inntertemperatur på 94 grader.
- Ta ut brödet ur grytan och låt vila minst en timme innan du skär upp det.