Det finns få saker som är så gott som hemmagjort bacon. Saltet, fettet, rökigheten! Bacon är en av mina favoritingredienser här hemma och något som alltid finns i vår frys. Det är också något som är väldigt enkelt att göra själv hemma. Allt som behövs är en fläsksida, salt, socker och tid.
Nitrit eller inte
Jag använder nitritsalt när jag gör bacon och andra charkprodukter. Det är en omdiskuterad ingrediens och jag rekommenderar alla att läsa på innan man bestämmer sig för att använda nitrit. Eftersom bacon görs av ett helt stycke kött så ska det gå bra att använda vanligt, jodfritt bordssalt. Men jag är mer rädd för botulism än vad jag är för nitritsalt i doser som anses säkra av livsmedelsverket, så jag använder nitritsalt.
Jump to Recipe4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
En fläsksida med svål
2% nitritsalt
1% jodfritt salt
1% socker
Directions
- Skölj av och torka fläsksidan torr med hushållspapper.
- Blanda saltet med sockret och gnid in fläsksidan noggrant. Se till att blandningen kommer in i alla vinklar och vrår.
- Lägg fläsksidan i en vakuumpåse, sug ut luften och förslut.
- Låt ligga i kylen 7-9 dagar. Vänd på påsen minst en gång varje dag,
- Ta ut fläsksidan ur kylen, skölj av den och torka noga. Låt ligga otäckt i kylen i ett dygn.
- Kallrök baconet i ca 30’C i åtta till tio timmar. Det går att göra på grillen om du inte har ett rökskåp.
- Höj sedan temperaturen och rök baconet tills du når en innertemperatur på 65’C.
- Vakuumförpacka baconet och lägg i kylskåp ett dygn för att röksmaken ska jämna ut sig. Skär sedan upp i skivor och frys in.
Notes
- Om du inte vill röka baconet går det bra att hoppa över det steget. Då får du stekfläsk eller pancetta istället och det är ju också gott!