Det är något alldeles särskilt med den här tiden på året: morgnarna kommer med krispighet i luften och det känns i hela kroppen att hösten är på väg. Jag älskar nog hösten mest av alla årstider, och när augusti börjar luta sig mot september fylls hela jag med höstkänslor. Samtidigt fylls hela trädgården av den där söta, syrliga doften av mogna äpplen. På Norra Eldvalla känns det nästan som att hela gården andas äpple just nu – i varje vrå, i varje skrymsle, väntar frukten på att tas tillvara.
Och jag ska villigt erkänna att det ger mig lite FOMTH – fear of missing the harvest. Särskilt nu när träden dignar av sommaräpplen som behöver tas om hand snabbt. I det här inlägget delar jag mina bästa tips på vad man kan göra med alla äpplen just nu – från enkla recept till förvaring för vintern.
Äppelår på Eldvalla
För äpplen finns det gott om, och här hos oss verkar det vara ett riktigt äppelår. Jag brukade vara den där lite knasiga kvinnan som lämnade lappar i folks brevlådor och frågade om de ville ha hjälp att ta rätt på sina äpplen. Sen mös jag runt i andras trädgårdar med en korg på armen, alltid på jakt efter träd med frukt som ingen längre tog hand om. Det finns så många gamla äppelträd i trädgårdarna, där grenarna dignar av frukt som får falla till marken och ruttna. Jag kunde helt enkelt inte låta det ske när det finns så mycket gott man kan göra med äpplen! Ofta kom jag hem med cykelvagnen fullproppad av frukt, lycklig över att inget gått till spillo.
Nu behövs det inte längre. Här på Eldvalla står våra egna träd på rad, både gamla trotjänare och unga nyplanterade. De växer så det knakar. Vissa ger ännu ingen frukt, men andra så mycket att vi knappt hinner ta hand om den – trots att jag ger bort i mängder. Det är en välsignelse att få leva med ett sådant överflöd. Och känslan av att gå ut på gårdsplanen, sträcka upp handen och plocka frukt från sitt eget träd är oslagbar.
Barnen håller med. När de vaknar springer de ut med bara fötter i daggvått gräs och fyller snabbt varsin korg med fallfrukt som pressas till dagens frukostmust.
Sommaräpplets tid – de tidiga sorterna
Augusti och början av september är de tidiga äppelträdens tid. De allra första sorterna är ofta spröda och syrliga, som Transparente Blanche – ljusgröna, nästan genomskinliga frukter som spricker i munnen. Sedan kommer Discovery, röda och söta, en favorit för barnen som vill ha något saftigt i handen direkt efter skolan.
Dessa äpplen är sommarens kortvariga skatt. De håller bara några dagar i rumstemperatur och någon vecka i kylskåp. Men de påminner oss om att inte allt är till för att lagras – en del av livet är till för att njutas i stunden.
Familjens favoritrecept med äpple
När korgarna fylls fortare än vi hinner äta upp dem gäller det att vara kreativ och smyga in äpplen i allt. Hos oss har några favoriter blivit tradition:
Apple cinnamon sourdough chocolate chip cookies
Jag har länge hållit mitt recept på surdegs-cookies hemligt eftersom det är en av storsäljarna på gårdskaféet. Men nu är det dags att dela! Här möts syrliga äppelbitar, kanel och vit choklad i en seg, gyllenbrun kaka. Surdegens lilla syrlighet gör smaken extra djup. Alltid uppskattade av både barn och gäster.
Matpaj med äpple, bacon och gruyère
En matigare paj som är perfekt till middag, och ett utmärkt sätt att ta vara på de där äpplena som annars skulle bli stående. Kombinationen av söt äpple, salt bacon och fyllig ost är svår att slå. Doften som sprider sig i köket är ren trygghet.
Apple grilled cheese
En grillad surdegsmacka som snabbt blivit en favorit här hemma. Jag fyller mitt hembakta bröd med ost och äppelbitar som först fått steka mjuka tillsammans med lök. Kryddad med timjan och salvia blir den både mustig och aromatisk – en riktig höstmacka som värmer ända in i själen. Perfekt till en kopp soppa eller bara som den är, nystekt och gyllene i pannan.
Att konservera äpplen för vintern
Men det är ändå mest mos, kräm, must, torkade äppelbitar och annan konservering som jag ägnar mig åt just nu. Köket är ständigt fyllt av äpplen, och matkällaren fylls snabbt på. När man fyller källaren med vinteräpplen, fryser in must eller ställer burkar med äppelcidervinäger på hyllan är det inte bara praktiskt. Det är också en del av vår hemberedskap – en trygghet som känns i hjärtat.
Äppelmos
Mos är nog det första jag tänker på när jag ser en korg full av äpplen. Det går snabbt att göra mycket av på en gång och barnen älskar det. Jag kokar moset med lagom socker och pastöriserar i vattenbad så att det håller sig i skafferiet. Perfekt till gröten, pannkakorna eller som fyllning i bullar. Det rytmiska ploppandet från kastrullen medan moset kokar ihop är ett ljud som hör hösten till.
Äppelkräm
Äppelkräm är barndom för mig – enkel husmanskost som passar lika bra till mellis som till kvällsmat. Jag kokar den gärna på mjuka och skrumpna äpplen som inte ser mycket ut för världen men smakar desto mer. Doften av äpple och kardemumma som fyller köket en vardagskväll är svårslagen. Krämen blir len och syrligt söt, bäst med en skvätt mjölk eller lite vispad grädde.
Äppelmust
Must är vår trogne följeslagare genom hela vintern. Att pressa äpplen är ett sätt att bevara hösten på flaska, och det blir alltid en liten fest när vi startar mustpressen. Doften fyller hela köket och barnen turas om att smaka det första glaset. Äppelmusten kan frysas i petflaskor eller pastöriseras för att hålla länge i källaren. När man öppnar en flaska en mörk januaridag är det som att få en solstråle rakt ner i glaset.
Äppelcidervinäger
Kanske det mest underskattade man kan göra av fallfrukt. En enkel jäsning med socker och vatten förvandlar frukten till en vinäger som är guld värd i både köket och hushållet. Att se flaskorna stå och småbubbla i skafferiet är som ett litet mirakel – inget behöver gå till spillo.
Torkade äppelbitar
En riktig favorit för både barn och vuxna. Doften av långsamt torkande äppelskivor i ugnen är som en varm filt. På vintern blir de perfekta i müslin, som snacks eller att ta med på skidutflykten.
Och i år provar jag också nya recept på äppelchutney, äppelrelish och äppelketchup. Det håller mig sysselsatt tills vinteräpplena ska plockas och lagras in.
Vinteräpplen – gårdens riktiga trotjänare
Senare på säsongen, framåt oktober, kommer de riktiga trotjänarna: vinteräpplena. De plockas alltid innan frosten biter tag, för kyla förstör deras hållbarhet. Till skillnad från sommaräpplena är vinteräpplen ofta hårdare, fastare och ibland lite syrliga vid skörd. Men det är just därför de kan lagras så länge.
På Eldvalla sparar vi vinteräpplena i matkällaren. Vi lägger dem i trälådor med tidningspapper mellan lagren. Där, i mörker och kyla, får de vila hela vintern och förser oss med frukt och färskpressad juice långt in på våren.
Jag är särskilt förtjust i Ingrid Marie. Till min stora glädje har vi inte bara ett sådant träd som bär frukt, utan två – plus ett nyplanterat som jag själv satt.
Äppeltraditioner och gemenskap
Nyplanteringen av äppelträden är viktig. Våra gamla träd bär troget men skulle något hända vill jag att både vi och kommande generationer ska ha frukt att plocka. Äpplen är en oersättlig frukt för självförsörjning och en viktig del av vår krisberedskap.
Äppeltiden har alltid varit en del av bygemenskapen. Förr i tiden samlades hela släkten för att plocka frukten tillsammans. Några stod vid köksbordet och skalade, andra vid spisen och kokade mos. Barnen fick smaka de första skedarna, varma och söta. I vedboden puttrade äppelringar på torkställningar.
Vi försöker hålla kvar den känslan här på Eldvalla. När vi delar med oss av överflödet, bjuder in vänner att plocka eller hjälper äldre grannar med deras träd, då känns det som att bygga vidare på en tradition som burits i generationer.
Äppeltiden är mer än frukt – det är samhörighet. Och för mig har FOMTH, oron över att missa skörden, förvandlats till tacksamhet över att få vara mitt i den. När matkällaren står full av burkar, flaskor och korgar, då vet jag att vi inte bara klarar vintern. Vi bär också vidare en tradition av omsorg, skapelseglädje och den naturliga gemytligheten som är hygge.