Surdegsgrova med bär

Min surdegsgrova med bär är ett grovt rågbröd som är inspirerat av en annan grova med små röda bär som växer i skogen. Ni vet nog vilket jag menar. Det här brödet innehåller surdeg, mindre socker och färre ingredienser än det där andra brödet. Eftersom det får jäsa långsamt med hjälp av surdeg så blir det dessutom nyttigare och snällare för magen.

Jump to Recipe

Knådfritt rågbröd

Precis som de flesta av mina andra recept på surdegsbröd så är min surdegsgrova med bär knådfri. Det innebär att istället för att knåda degen så blandar jag alla ingredienser och gör fyra ”sträckningar och vikningar” med 20 minuters mellanrum innan brödet får jäsa långsamt i kylen. Man behöver alltså ingen bakmaskin för att göra det här brödet.

Oftast blandar jag degen samtidigt som jag lagar middag och gör vikningarna under kvällens gång. Sen får degen stå och jäsa medan barnen nattas innan jag formar brödet och låter det jäsa i kylen över natten. När barnen vaknar är brödet färdigjäst och redo att hoppa in i ugnen medan de äter frukost så har vi färskt bröd till mellis på eftermiddagen. Surdegsbröd behöver vila ett par timmar efter bakning för att bli helt klart så därför spelar det ingen roll om jag gräddar brödet under frukost eller efter.

För dig som inte bakat surdegsbröd innan, eller som gjort det med maskin, så finns det en video här som visar hur man sträcker och viker en surdeg för att slippa knåda den. Och jag lovar, resultatet blir ett bra surdegsbröd även utan knådning!

Att välja rätt rågmjöl

Rågmjöl är huvudingrediensen i min surdegsgrova med bär och ju bättre rågmjöl du använder, desto bättre resultat och godare bröd får det. Jag använder petkusråg från Råberga Ekoprodukter. Numera har vi dem runt hörnet så jag tar med mig cykelvagnen dit och köper hem mitt mjöl, men innan vi flyttade till Eldvalla så beställde jag mjöl från deras webshop.

Petkusrågen odlas av Adam på Jannelunds gård här i Närke. Det är en gammal kultursort av råg som har odlats i Sverige i över 150 år och som ger fantastiskt bröd fyllt med mikronäringsämnen som är bra både för jäsningen och magen.

Surdegsgrova med bär

Min surdegsgrova med bär är bakad med så få ingredienser som möjligt. Rågmjölet innehåller mycket fibrer och det tillsammans med surdegen och den långa jäsningstiden gör att brödet blir både nyttigare än butiksbröd och snällare mot magen. Som jag skrivit innan är det viktigt att välja ett bra rågmjöl. Detsamma gäller med honungen. Välj gärna en lokalt odlad honung som har bättre näringsinnehåll än kommersiellt odlad honung, och där du dessutom stöttar lokala småföretagare och bidrar till att öka mängden bin i ditt närområde.

Vad ska jag använda för bär

I receptet för min surdegsgrova med bär står det bara bär. Brödet som receptet är inspirerat av innehåller lingon medan vi gillar att använda röda vinbär eller havtorn. Det är också gott med blåbär, svarta vinbär eller rönnbär. Känn dig fri att experimentera med vilka bär du vill eller prova att ha i till exempel rivet äpple eller rivna morötter. Jag har provat att byta ut bären om pressresterna efter att ha gjort äppelmust och det blev ett av de godaste bröden jag gjort.

Jäst eller inte

Det här brödet går utmärkt att baka med bara surdeg men jag har oftast i en ärta jäst. Eftersom jag inte bakar varje dag så händer det att surdegen förvaras i kylen istället för på köksbänken och då kan den behöva en liten extra skjuts för att komma igång ordentligt. På vintern har jag nästan jämt i jäst, när det är kallt ute är det mindre jästpartiklar i lyften och då jäser surdeg sämre än på sommaren.

Surdegsgrova med bär

Surdegsgrova med bär

Den här surdegsgrovan med bär är ett av våra favoritbröd. Det går att variera i oändlighet beroende på vilka bär, frukter eller grönsaker som finns hemma.

Ingredients

  • 500 g rågmjöl

  • 300 g vatten

  • 100 g surdeg

  • 100 g bär

  • 50 g honung

  • 20 g rapsolja

  • 10 g salt

  • Ev en ärta jäst

Directions

  • Blanda alla ingredienser i en står skål. Låt stå 20 minuter.
  • Sträck och vik degen in mot mitten fyra gånger. Låt vila 20 minuter. Upprepa fyra gånger.
  • Låt degen jäsa tills den dubblats i storlek. Forma brödet och lägg i en smörad brödform. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten tills brödet når toppen av formen.
  • Sätt ugnen på 200’C.
  • Ta ut brödet, snitta brödet och ställ in i ugnen.
  • Grädda brödet i ca 45 minuter tills brödet nått en inntertemperatur på 98 grader.
  • Ta ut brödet och låt vila minst en timme innan du skär upp det.

Rostbröd med surdeg

Oavsett hur mycket vi älskar vanligt surdegsbröd så finns det stunder när man är sugen på något annat,…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *