Oavsett hur mycket vi älskar vanligt surdegsbröd så finns det stunder när man är sugen på något annat, till exempel en helt vanlig rostmacka. Det här receptet med rostbröd med surdeg är mitt go-to-recept när familjen vill ha ett mjukt, fluffigt bröd som är perfekt med ost och hemmagjord marmelad.
Jump to RecipeKnådfritt rostbröd med surdeg
Det är precis lika enkelt att baka mitt rostbröd med surdeg som att baka mitt vanliga surdegsbröd. Man blandar ingredienserna, låter degen vila och göra fyra ”sträckningar och vikningar” med 20 minuters mellanrum innan brödet får jäsa långsamt. Du behöver alltså inte ha någon bakmaskin eller andra apparater.
För dig som inte bakat surdegsbröd innan, eller som gjort det med maskin, så finns det en video här som visar hur man sträcker och viker en surdeg för att slippa knåda den. Och jag lovar, resultatet blir ett bra surdegsbröd även utan knådning!
Att välja rätt mjöl
När man har ett recpet som innehåller så få ingredienser som det här receptet på rostbröd med surdeg så gäller det att man har bra ingredienser. Ett bröd behöver mjöl med bra gluten för att utvecklas ordentligt. Jag har turen att ha en av Sveriges bästa kvarnar fem minuters promenad hemifrån och använder nästan alltid quarna eller dacke från Råberga Ekoprodukter. Men jag använde deras mjöl redan innan vi flyttade hit, precis som många av de bästa bagerierna och restaurangerna runtom i landet. De har en webshop med hemleverans och jag rekommenderar verkligen att beställa hem både vetemjöl och några påsar med petkusråg för att kunna baka världens godaste surdegsgrova med röda vinbär (eller andra bär).
Recept på rostbröd med surdeg
Receptet på rostbröd med surdeg är väldigt enkelt. Precis som ett bröd ska så innehåller det få ingredienser: vatten, vetemjöl, surdeg och salt. För att få brödet mjukt och fluffigt, som ett rostbröd ska vara, så innehåller det även smör och honung. Välj gärna honung från en lokal odlare, då vet du att du får en riktigt bra honung samtidigt som du stöttar lokala småföretagare och bidrar till att öka antal bin i ditt närområdet.
Det går att baka brödet helt utan jäst men ibland, när jag är osäker på hur pigg surdegen är, har jag i en ärta med färsk jäst. Då kommer degen igång snabbare och surdegen får en liten puff. Om det är väldigt kallt på vintern har jag nästan alltid i lite, lite jäst eftersom det är så få jästpartiklar i luften när det är många minusgrader ute.
Gör brödet vegetariskt
Om du vill baka brödet utan mjölk eller göra det vegetariskt så går det att byta smöret mot raps- eller olivolja och honungen mot strösocker eller lönnsirap.

Rostbröd med surdeg
Det är rostbrödet med surdeg blir inte bara mjukt och fluffigt, eftersom det får jäsa länge och innehåller surdeg så blir det både nyttigare och snällare mot magen.
Ingredients
500 g mjöl
275 g vatten
100 g surdeg
50 g smält smör (eller rapsolja)
20 g honung (eller socker)
10 g salt
Ev en ärta jäst
Ägg till pensling
Directions
- Blanda alla ingredienser i en står skål. Låt stå 20 minuter.
- Sträck och vik degen in mot mitten fyra gånger. Låt vila 20 minuter. Upprepa fyra gånger.
- Låt degen jäsa tills den dubblats i storlek. Forma brödet och lägg i en smörad brödform. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 180’C.
- Ta ut brödet, pensla med uppvispat ägg och snitta eventuellt brödet med tre små snitt tvärs över formen.
- Grädda brödet i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är 94’C.
- Ta ut brödet och låt vila minst en timme innan du skär upp det.